Yağ Bezesi (Lipom) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yağ Bezesi

Yağ Bezesi Tedavisi Hakkında Tüm Merak Edilenler

Yağ bezesi yani lipom yağ dokularının kontrolsüz büyümesine bağlı olarak ortaya çıkan iyi huylu tümörlerdir. Sağlık açısından herhangi bir riske neden olmasalar da konumuna ve büyüklüğüne bağlı olarak estetik kaygıya neden olabilmektedir. Toplumda her yüz kişiden birinde yağ bezeleri görülebilmektedir. Yağ bezesi olan her beş kişinden birinde ise çoklu lipomlar görülebilmektedir. [1] Bu yazımızda lipomların neden olduğundan ve nasıl tedavi edildiğinden, tedavi sonrasında estetik kaygı yaşanmaması için dikkat edilmesi gerekenlerden detaylı olarak bahsedilecektir.

Yağ Bezesi (Lipom) Nedir?

Lipomlar vücuttaki yağ hücrelerinin gereğinden fazla büyümesi ile ortaya çıkan iyi huylu tümörlerdir. Halk arasında yağ bezesi olarak da bilinmektedir. Vücutta yağ dokusu bulunan her yerde görülebilir. Yağ bezeleri yalnızca kafada yani saçlı deride görülmez. Kafada görülenler yağ kisti veya sebase kist olarak isimlendirilir. Yapısal olarak da yağ bezelerinden farklıdır.

lipom tedavisi
Lipom-Yag-Bezesi-

Lipom (Yağ Bezesi) Neden Olur?

Lipomların neden olduğu kesin olarak bilinmemektedir. Ancak genetik faktörlerin lipomların oluşması üzerinde etkili olduğu düşünülmektedir. Bunun dışında darbe ve travmaların da yağ bezesi oluşumuna neden olduğu bilinmektedir. Bu risk faktörlerine ek olarak, lipomlara yol açabilecek diğer olası bağlantılar obezite, aşırı alkol kullanımı, karaciğer hastalığı ve glikoz intoleransıdır.[2]

Yağ Bezesinin Yapısı Nasıldır?

Yağ bezeleri yumuşak dokulu, hareket ettirilebilen ve ağrısız yapılardır. Bazı lipomlar yıllarca aynı boyutta kalır, bazı lipomlar ise yavaşta olsa zaman içerisinde büyür.

Yağ Bezesi En Çok Kimlerde Görülür?

Ailesinde yağ bezesi olan bireylerde.

Kan değerlerinde  trigliserid değeri normalden yüksek olan bireylerde,

Karaciğer ve şeker hastalarında,

Ailesinde ve kendinde lipom bulunan insanlarda çoklu yağ bezeleri yani lipomatozis görülebilmektedir.

Ben (Nevus) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yağ Bezesi En Çok Nerelerde Görülür?

Yağ bezeleri saçlı deri hariç vücudun her yerinde görülebilir. Ancak en sık kollarda ve sırt bölgesinde yağ bezeleri görülmektedir.

Kolda Yağ Bezesi
Sırtta Yağ Bezesi

Yağ Bezesi Nasıl Tedavi Edilir?

Yağ bezelerinin tek tedavi yolu cerrahi müdahale yani ameliyattır. Ancak ameliyatın nasıl yapıldığı tedavi sonrasında kalacak iz miktarı açısından önemlidir. Tedavi sonrasında hastalarda estetik kaygı yaşanmaması için tedavinin mutlaka en küçük kesi ile yapılması gerekir.

Tedavi için yağ bezesinin çapının yarısı kadar kesi yapılması yeterlidir. Bu sayede narkoz veya genel anesteziye gerek kalmadan lokal uyuşturma ile klinik ortamında kolaylıkla uygulanabilmektedir. Açılan küçük kesiden yağ bezesi çıkarılır ve sonrasında bölge estetik dikişle kapatılır. Bu sayede tedavi sonrasında çok az iz kalır.

Özellikle yüz bölgesinde bulunan yağ bezelerinde tedavinin en küçük kesi ile yapılması ve az iz kalması hasta açısından önemlidir. Tedavi küçük kesi ile yapılırsa tedavi sonrasında estetik kaygısı yaşanmaz.

Ameliyatsız Yağ Bezesi Tedavisi Olur Mu?

Liposuction yöntemi ameliyatsız bir yağ bezesi tedavi yöntemi olarak bilinir. Ancak mikro cerrahi ile yapılan bir ameliyata göre iz kalması bakımından pek bir üstünlüğü yoktur. Bilakis uygulanması meşakkatli ve oldukça maliyetlidir.

Ameliyata göre tek avantajı daha az iz kalmasıdır. Tedavinin en küçük kesi ile yapılması da bu avantajı ortadan kaldırmaktadır.

Liposuction tedavisinde yağ dokusunun olduğu alanda bir delik açılır ve bu delikten cihazın vakum etkisi yardımı ile yağ dokusu çekilerek alınır. 

Ameliyat yöntemine göre avantajlı bir yöntem olmaması ve maliyeti yüksek bir yöntem olmasından dolayı pek tercih edilmez.

Lazerle Yağ Bezesi Tedavisi Yapılır Mı?

Lazerin yağ dokusunu parçalamakta ya da yağ dokusunun vücuttan çıkarılmasında herhangi bir etkisi yoktur. Lazer yalnızca yüzeysel cilt lekelerinde ve benlerin tedavisinde kullanılmaktadır.

Yağ Bezesi (Lipom) Tedavisi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ameliyatta estetik dikiş atıldığı için ertesi gün banyo yapılabilir. Bunun dışında pansuman ya da özel bir bakım gerekmez.  Tedavi sonrasında hasta aynı gün içinde iş hayatına ve gündelik hayatına dönebilir. Ağrı, sızı ya da herhangi bir rahatsızlık yaşanmaz.

Lipom Kanserleşir Mi?

Yağ Bezesi olan hastalar tarafından en çok merak edilen sorulardan birisi yağ bezelerinin kanserleşip kanserleşmeyeceğidir. Lipomların kanserleşme riski yoktur. Zaman içinde çok büyüse bile kansere dönüşmez. Ancak en baştan beri kanser özelliği taşıyan liposarkom adı verilen yapılar lipomlarla karıştırılabilir. Liposarkomlar çok nadir görülür.

Lipomda yağ dokuları bir kapsül içerisindedir. Tedavide bu kapsülün çıkarılması ile %100 başarı elde edilir ve tekrar etme riski yoktur. Ancak liposarkomlarda dokuların içinde bulunduğu kapsül net değildir. Bu nedenle kanserli dokular tam temizlenemeyebilir. Kapsülün tam olarak çıkarılamaması sorunun sık sık tekrar etmesine neden olmaktadır.

Bitkisel Yağ Bezesi Tedavisi

Yağ bezeleri cilt altında kontrolsüz olarak büyüyen yağ dokularıdır. Tedavi için yağ dokularının kendilerini saran kapsül ile birlikte vücuttan çıkarılması gerekir. Bunun tek yollu cerrahi müdahaledir. Ağızdan alınacak ya da bölgesel olarak uygulanacak herhangi bitkisel bir ürünün bu etkiyi sağlaması mümkün değildir.

Yağ Bezesi Tekrar Eder Mi?

Yağ bezesi tedavisi doğru şekilde yapılırsa yani yağ dokuları ve kapsül tamamen çıkarılırsa sorunun tekrar etme riski yoktur.

Yağ Bezesi (Lipom) Tedavisi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Yağ bezeleri cerrahlar tarafından tedavi edilmektedir. Ancak özellikli bölgelerde olan yağ bezeleri için farklı doktorlar tercih edilir. Örneğin gözde olan kistler için göz doktoru, vajinada olan kistler için jinekoloji doktorları tercih edilir.

Onun dışında yağ bezesi genel cerrahi uzmanları tarafından tedavi edilir. Ancak doktor seçerken tedavide daha az iz kalması ve estetik kaygı yaşanmaması için mutlaka lipom tedavisi konusunda uzman ve tecrübeli bir doktor tercih edilmelidir. Bu sayede tedavi en küçük kesi ile yapılır.


Bilimsel Kaynaklar

[1]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482343/#:~:text=Approximately%205%25%20of%20patients%20present,per%201000%20individuals%20per%20year.

[2]Charifa, A., & Badri, T. (2018). Lipomas, pathology. In StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482343/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir