Sağlıklı ve Uzun Yaşamanın Formülü Glutatyon Tedavisi

bağışıklık güçlendirme

Glutatyon Tedavisi Hakkında Merak Edilenler

Glutatyon Tedavisi Nedir?

Glutatyon 3 farklı aminoasitten oluşan çok güçlü bir antioksidandır. Glutatyonu oluşturan amino asitler şunlardır; Glutamik Asit , Glisin ve Sistein.

*Vücudu zararlı toksit maddelerden koruyan maddelere antioksidan ismi verilmektedir. Vücudun hastalıklardan korunması ve güçlü bir bağışıklık sistemi için antioksidanlar oldukça önemlidir. Hücresel düzeydeki hasarların kısa sürede onarılmasını sağlarlar. Bu sayede yaşanan sağlık sorunlarının hafif geçirilmesini sağlarlar.

Zararlı maddelerle savaşmasına ek olarak çeşitli protein ve enzimlerle etkileşime girerek vücudun korunmasında da aktif rol oynamaktadır.

Bu yazımızda vücudumuzun bağışıklık sistemini destekleyen, yaşlanma ile ortaya çıkan sorunların üstesinden gelinmesinde etkin rol oynayan glutatyon detaylı olarak ele alınacaktır.

Glutatyon Hangi Besinlerde Bulunur?

 Glutatyon midede parçalandığı için aminoasitlere ayrılmakta ve vücuda olumlu bir katkısı olmamaktadır. Bu nedenle glutatyon içeren besinler yerine vücudumuzun kendi glutatyonunu üretmesi için glutatyonun hammadesi olan sistein, glisin ve glutamat yönünden zengin besinlerin tüketilmesi daha mantıklı olacaktır.

Sistein, Glisin ve Glutamat Yönünden Zengin Besinler

  • Kırmızı ve beyaz et,
  • Süt ve süt ürünleri,
  • Bakliyat,
  • Kabak çekirdeği ve ay çekirdeği,
  • Yer fıstığı, 
  • Tef ve keten tohumu,
  • Yulaf 
  • Soğan,
  • Sarımsak,
  • Lahana çeşitleri,
  • Brokoli,
  • Karnabahar,
  • Bakla,
  • Roka,
  • Ispanak,
  • Bamya,
  • Hardal otu gibi besinler vücutta glutatyon üretminin arttırılmasını sağlayan besinlerdir.

Buna ek olarak yapılan bilimsel çalışmalar C vitaminin glutatyon kullanımını azaltıp, üretilmesine katkı sağladığını tespit etmiştir. Bu nedenle c vitamini yönünden besinlerin tüketilmesi de önerilmektedir.

Glutatyon Eksikliği Neden Olur?

Yaşın ilerlemesi ile birlikte vücudumuzda glutatyon üretimi de azalmaktadır. Buna ek olarak kötü beslenme, sigara ve alkol tüketimi, vücutta toksik maddelerin artışı gibi nedenlerde glutatyon üretimini olumsuz etkilemektedir.

Yukarıda bahsedilen durumlarda glutatyon eksikliği görülür. Bu tür durumlarda ortaya çıkabilecek olası hasarların engellenmesi için dışarından glutatyon takviyesi alınması önerilir.

DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR >> AMELİYATSIZ CİLT GENÇLEŞTİRME UYGULAMALARI

Glutatyon Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Yaşın ilerlemesi ile birlikte vücutta glutatyon üretimi azalır ve bu durum bütün vücudu etkiler. Bu eksiklik kendini sağlıksız bir görüntü, sürekli yorgunluk hissi, cansız ve mat görünümlü bir cilt, güç kaydı ve eklemlerde ağrı gibi belirtilerle kendini göstermektedir.

Buna ek olarak glutatyon eksikliği bağışıklık sisteminin zayıflamasına da neden olur. Bu durumda kişinin sık sık hastalanmasına, hastalandığı zaman geç iyileşmesine neden olmaktadır. Özellikle mevsim geçişlerinde yaşanan hastalıklar glutatyon eksikliği ile bağdaştırılmaktadır.

Bu tür durumların yaşanmaması için dışarıdan takviye alınarak glutatyon seviyesi yükseltilerek bağışıklık güçlendirilebilir.

GLUTATYON TEDAVİSİ

Glutatyon Tedavisi Nedir?

Glutatyon tedavisinde amaç vücuttaki eskikliğin dışarıdan takviye yolu ile yerine koyulmasıdır. Ağızdan alınan glutatyon gıda takviyelerin etkisi yetersizdir. Alınan glutatyon midede çözünür bu yüzden vicuda etki etmez. Bu nedenle en iyi glutatyon tedavisi damardan uygulanan tedavidir. Damardan glutatyon tedavisi halk arasında glutatyon serumu, glutatyon kürü gibi isimlerle de anılmaktadır.

Glutatyon Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Glutatyon tedavisi damardan uygulanır. Bu sayede maksimum verim alınır. Uygulaması oldukça kolay ve konforludur. 100 cc serum içerisine glutatyon koyularak damar yolu ile kişiye verilir. Uygulama yaklaşık 10-15 dakika sürer. Herhangi bir ön hazırlık gerekmez. Uygulama sonrasında hemen gündelik hayata dönülebilir.

Glutatyon Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Tedavi toplamda 5-6 hafta kadar devam eder. Doktorun önerisine göre haftada 1 veya 2 seans uygulama yapılır. Tedavi seans aralıkları uzatılarak ömür boyu devam ettirilebilir. Tedavi sonlandırıldıktan sonra uygulamanın etkisi 2-4 ay kadar devam edebilir.

Glutatyon Tedavisi Kullanım Alanları Nelerdir?

Glutatyon İnflamasyonu Azaltır

Yapılan bilimsel çalışmalar glutatyon seviyesi düşük olan bireylerde enfeksiyon ve otoimmun hastalıkların daha şiddetli geçirildiğini tespit etmiştir.

Glutatyon Yaşlanmayı Geciktirir

Glutatyonun en belirgin özelliklerinden birisi antiaging özelliğidir. Hücresel düzeyde onarım sağlayarak daha canlı ve sağlıklı bir cilt elde edilmesini sağlar.

Stres ve Kaygı Düzeyini Düşürür

Yapılan çalışmalar depresyon yaşayan bireylerde kayda değer ölçüde glutatyon azlığı olduğunu tespit etmiştir. Glutatyon takviyesi ile stres ve kaygı düzeyinin de olumlu etkilendiği düşünülmektedir.

Enfeksiyonla Savaşta Vücudu Korur

Covid 19 gibi viral enfeksiyon hastalıklarında glutatyon düzeyi yüksek kişilerde hastalığın daha hafif geçirildiği tespit edilmiştir. Glutatyonun bağışıklık güçlendirme etkisine ek olarak virüs ve bakteri azaltıcı etkisi de bulunmaktadır.

Glutatyon Tedavisi ile Olumlu Etki Alınan Diğer Durumlar

Alkol ve sigaranın olumsuz etkilerinin giderilmesi

Cildin parlaklık kazanması ve elastikiyetinin artması

Uyku kalitesinin artması

Daha dinç ve sağlıklı hissedilmesi

Eklem ve kas ağrılarının tedavi edilmesi

Vücutta biriken ağır metallerin temizlenmesi

Alzheimer hastalığı tedavisinde destekleyici uygulama olması

Yaşlanma hızının yavaşlatılması

İDEA KLİNİK VE ESTETİK MERKEZLERİMİZDE YAPILAN UYGULAMALAR İÇİN TIKLAYINIZ.

Glutatyon Tedavisini Kimler Kullanamaz?

Hamileler ve emziren annelerde yeterli bilimsel çalışma yapılmamasından dolayı glutatyon tedavisi uygulanmaz.

Çocuklarda ise yeterli düzeyde glutatyon üretimi yapılır. Bu nedenle extra bir takviyeye ihtiyaç yoktur.

Kanser hastalarında ise aktif kemoterapi sürecinde glutatyon tedavisi önerilmez. Ancak tedavi sonrasında uygulanabilir.

Glutatyon Tedavisinin Yan Etkisi Var Mıdır?

Glutatyon normal şartlarda vücudumuzda bulunur. Damardan glutatyon alımının ise herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Tedavi sonrası içinde herhangi bir risk ya da komplikasyon yoktur.

Kaynaklar

Pizzorno, J. (2014). Glutathione!. Integrative Medicine: A Clinician’s Journal13(1), 8.

Weschawalit, S., Thongthip, S., Phutrakool, P., & Asawanonda, P. (2017). Glutathione and its antiaging and antimelanogenic effects. Clinical, cosmetic and investigational dermatology10, 147.

Aksoy, Y. (2002). Antioksidan mekanizmada glutatyonun rolü. T Klin Tıp Bilimleri22, 442-448.