Ben aldırma işlemi, cilt üzerinde yer alan benlerin cerrahi veya tıbbi yöntemlerle çıkarılması işlemidir. Bu işlem, genellikle estetik veya sağlık nedenleriyle yapılır. Benler, deri yüzeyinde renk değişiklikleri, kabarık veya düz olabilirler ve bazen vücudun belirli bölgelerinde rahatsızlık yaratabilirler.
Ben Aldırma Nasıl Yapılır?
Ben tedavisi için uygulanan birkaç farklı yöntem bulunmaktadır. Benin hangi yöntemle alınacağı, benin yapısına göre değişebilir. Güncel olarak kullanılan ben tedavi yöntemleri şunlardır: lazer, plazma, krioterapi ve radyo frekans.
Kriyoterapi
Krioterapi tedavisinde, benin sıvı azot ile temas ettirilerek benin soğutulması ve bu nedenle çürüyüp düşmesi amaçlanır. Bu yöntem, ben ve siğil tedavisinde kullanılır. Ancak uygulanan azotun ne kadar derine etki edeceği tam olarak kestirilemediği için sağlıklı dokulara zarar verme ve iz bırakma riski bulunabilir. Ayrıca göz çevresinde ve kirpik içindeki benlere uygulanması mümkün değildir.
Tedavi sonrasında iz kalma riski nedeniyle, dondurma yöntemi ile ben tedavisi tavsiye edilmeyen bir tedavi yöntemidir.
Lazerle Ben Aldırma
Lazer teknolojisi, sağlık ve kozmetik alanlarında 2000’li yıllardan itibaren kullanılmaktadır. Ben tedavisi de lazer cihazlarının kullanıldığı alanlardan biridir.
Lazerle ben aldırma işlemi, yalnızca yüzeysel ve koyu renkli benlerde uygulanabilir. Ciltten kabarık benlerin tedavisinde lazer cihazları yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle kabarık benler için diğer ameliyatsız ben alma yöntemleri tercih edilmektedir.
Lazer tedavisi uygulaması pratik ve tedavi sonrasında iz bırakma riski taşımayan bir yöntemdir. Lazer tedavisinin dezavantajı, yalnızca yüzeysel benlerde etkili olmasıdır. Bunun dışında herhangi bir yan etkisi veya dezavantajı bulunmamaktadır.
Plazma
Plazma, maddenin 4. halidir. Plazma tedavisinde cihaz ben üzerine yaklaştırılarak ben ile arasındaki havanın plazmaya dönüşmesi sağlanır, bu da beni veya lekeyi siler. Cihazın etkisi şu şekilde de açıklanabilir: Plazma cihazının etkisi katıdan buhara dönüştürme şeklinde gerçekleşir ve bu buharlaşma sürecine “süblimasyon” denir. Ben tedavisi yapıldığında, ben dokusu kaybolur ve yerine küçük bir yara oluşur. Bu yara birkaç gün içinde kaybolur ve iyileşme tamamlanır. İyileşme tamamlandığında, bazı hastalarda belirsiz, hafif bir iz kalabilir.
Radyofrekans
Radyo frekans cihazı, sağlık alanında oldukça yaygın olarak kullanılan bir cihazdır. Bu cihaz, radyo dalgalarını ısı enerjisine dönüştürmektedir. Cihazın yüksek ısısı sayesinde ben dokusu ciltten istenilen ölçüde aşama aşama buharlaştırılır. Bu sayede ben dokusu kontrollü bir şekilde ciltten temizlenir ve iz kalma riski en aza indirilmiş olur.
Radyo frekansla ben tedavisi, kabarık, yüzeysel, açık renkli ve koyu renkli olmak üzere bütün benlerin tedavisinde güvenle kullanılabilir.
Ben Aldırmak Zararlı mı?
Bazı benlerin, düşük de olsa kanserleşme riski bulunabilir. Kanserleşen benlerin tedavisi, benin vücuttan alınması şeklinde yapılır. Yani ben kanserli olsa bile tek tedavi, benin çıkarılmasıdır. Bu nedenle ben aldırmanın kansere neden olması gibi bir durum söz konusu değildir. Aksine, benin çıkarılması, olası kanser riskini ortadan kaldırabilir.
Ben Aldırma Sonrası İz Kalır mı?
Sorular arasında sıklıkla karşılaştığımız bir cümle “Ben aldırma sonrası iz kalır mı?” Cevabı, bir cümle ile geçiştirmek yerine araştırma yapanların daha dikkatli olmaları için bir bilgilendirme metni hazırlardık. Aşağıda yer alan linkten, merak ettiğiniz soruların yanıtlarını görebilirsiniz. https://www.ideaestetik.com/ben-aldirinca-iz-kalir-mi/
Ben Aldırma Fiyatları Ne Kadar?
Merak edilen bir diğer husus ise ben aldırma ücretlerinin ne kadar olduğu ve neye göre hesaplandığıdır. Bu konuda da yine sizleri bilgilendirecek geniş çaplı bir yazımız olduğunu belirtmek istiyroum. Aşağıda yer alan bağlantıdan ulaşabilirsiniz. https://www.ideaklinik.com/ben-aldirma.html
Ben Nedir, Neden Olur?
Benler (nevüsler), deride melanosit adı verilen pigment üreten hücrelerin bir grup olarak bir araya gelmesi sonucu oluşan pigmentli lekelerdir. Benler, genellikle kişinin genetik yapısı tarafından belirlenen bir özelliktir ve çoğu insanın vücudunda bir veya daha fazla ben bulunur. Benlerin neden oluştuğu tam olarak bilinmemekle birlikte, genetik ve çevresel faktörlerin etkileşiminin sonucu olduğu düşünülmektedir.
- Genetik Faktörler: Aile geçmişi benlerin oluşumunda önemli bir rol oynar. Eğer ailenizde çok sayıda ben bulunuyorsa, sizin de benlerinizin olması daha olasıdır.
- Güneş Işığı Maruziyeti: Uzun süreli güneşe maruz kalma veya güneş yanığı geçirme, benlerin oluşumunu tetikleyebilir veya mevcut benlerin büyümesine neden olabilir.
- Hormonal Değişiklikler: Hormonal değişiklikler, özellikle hamilelik veya ergenlik dönemi gibi dönemlerde, benlerin ortaya çıkmasına veya büyümesine neden olabilir.
- Yaşlanma: Benler yaşlanma süreciyle birlikte değişebilir ve yeni benlerin oluşmasına neden olabilir.
- Cilt Tipi: Açık tenli kişiler, daha fazla ben geliştirme eğilimindedir.
Ben Türleri Nelerdir?
Kontenital Nevus ( Doğuştan Olanlar)
Konjenital benler, doğuştan var olan ya da doğumdan sonraki ilk bir yıl içinde görülen benlerdir. Boyutları ve yapısı farklılık gösterebilir. Bazı türleri birkaç milimetre iken bazı türleri büyük bir alanı kaplayabilir. Genellikle iyi huylu benlerdir ve nadiren kanserleşme eğilimi gösterirler. Genel olarak kanserleşme eğiliminde olan benler, 6 mm’den büyük, çevresi düzensiz ve renk düzeni olmayan benlerdir. (1)
Edinsel Nevus (Sonradan Ortaya Çıkanlar)
Edinsel nevusler, doğumda bulunmayan ve sonradan ortaya çıkan benlerdir. Özellikle beyaz tenli insanlarda sıklıkla görülür. Sebebi kesin olarak bilinmemekle birlikte, sonradan ortaya çıkan benlerin aşırı güneşe maruz kalmanın bir sonucu olabileceği düşünülmektedir. Özellikle bebeklik çağında fazla güneşe maruz kalanlarda ben oluşumları daha sık görülür.
Benler toplumda her insanda görülebilen lezyonlardır. Bazı benler büyük ve ciltte kabarıklığa neden olabilir, bu da kişide estetik kaygılara yol açabilir. Bu nedenle tedavi talep edilebilir. Benlerin yapısına uygun bir yöntemle çıkarılmasının sağlık açısından herhangi bir riski yoktur. Aksine, benin çıkarılması, küçük de olsa mevcut kanserleşme riskini ortadan kaldırabilir.
REFERANSLAR
- Sarıcaoğlu H. Bülbül Başkan E. Bolognıa Dermatoloji Türkçe Çeviri Kitabı. Nobel Tıp Kitabevi 2012: 1713-1740.
- 2. Wolff K, Lowell A. Goldsmith, Stephen I. Katz, Barbara A. Gilchrest, Amy S. Paller, David J. Leffell. Fitzpatrick’s Dermatology In General Medicine 7e. The McGraw-Hill Companies 2008: 122; 1137-1196.